Mijn juf vindt me niet OK

niet okBeste meester Korneel,

Mijn juf vindt me niet OK. Ze zegt van die stomme dingen. Die maken me boos. Dan zegt ze “Ik zie nog een paar gezichten niet deze kant op kijken.” Alsof we, en ik dus ook, pas Okay zijn als we voldoen aan haar voorwaarde. Of ze zegt “Ik zag dat sommige schriften nog iets netter kunnen.” Ook weer een voorwaarde. Ze zei vanmorgen ook: ‘Ik kijk wie er hard aan het werk is. Die mag misschien naar de wc.’ Ik snap niet waarom ze dat soort dingen zegt. Op sommige dagen wel dertig keer. Help je me, meester Korneel?

Steen Kronkel uit groep 7

Beste Steen,

Je bent OK. Zonder voorwaarde. Je juf heeft duidelijk last van ‘wees perfect voor mij’ oprispingen. Bij vrij veel meesters en juffen een vrij algemeen voorkomend probleem. Daar ben je niet mee geholpen, ik weet het, maar je kunt jezelf helpen. Daarvoor is wel iets bijzonders nodig. Je juf krijgt namelijk, zo vindt ze, niet genoeg waardering voor dat wat ze doet. Dat maakt dat ze zelf een beetje bang is. Bang of ze wel betrouwbaar genoeg is. Dat klinkt vreemd en bijna niet te verklaren. En eigenlijk ook niet echt belangrijk. Wat belangrijk is dat ze zinnen te horen krijgt als ‘goed idee, juf,’ of ‘dat klopt precies,’ of geef haar eens een cijfer op wat ze goed kan. Wat ook heel goed werkt is dat je haar vraagt om haar mening. Je zult zien dat ze dat fijn vindt. Hoe je weet dat het werkt? Dat merk je omdat je minder van die oprispingszinnen hoort. Probeer maar. Je bent OK als je me laat weten of het werkt…. Oh nee… Je bent Ok!

Meester Korneel

ps het begint met zelfinzicht